Blogg

Rapport från Sommarro vecka 37

Nu känns det att sommaren börjar lida mot sitt slut. Ena dagen varm skön sol och nästa iskall vind från norr och de senaste dagarna har den hårda vinden från sydost tvingat våra gäster att söka skydd bakom vassen eller bakom Friggeboden. Det har också varit kaffegäster som valt att sitta inomhus!

Nu börjar det synas resultat av trädgårdarbetet. Rondellen kring soluret är nu uppgrävt och rensat och väntar på nya väster. Det blir kanske lavendel och rosor? Växterna som fanns där tidigare är flyttade till Friggeboden och resterande finns bevarade till i vår.

Vi fortsätter med trädgårdsträffarna så länge vädret tillåter så välkomna på tisdagarna kl 13 00.

På söndag  den 13 september sätter vi på strömmen i staketet kring Sommarro.  Men det utestänger inte de som vill vara på Sommarro, vare sig under vårt öppethållande eller andra tider. Det är bara att öppna grinden och fästa upp dem på stolparna som står parallellt med vägen. Grinden till bryggan är det också bara att öppna. 

Men för att kunna hålla vildsvinen utanför måste den som öppnar grinden också stänga när man lämnar området! 

Varmt välkomna till Sommarro den sista veckan det är öppet mellan klockan 11 – 15!

Dolda skyltar är inga skyltar!

I anslutning till Sommarro Föreningsgård finns en parkeringsplats med ett antal platser, därav 4 parkeringsplatser för de som har behov av en tillgänglig parkeringsplats.  Under sommaren har parkeringen oftast varit fullbelagd och då har det inte varit konstigt att dessa platser utnyttjas av ej behöriga bilister,

Ser man inte skylten kan man heller inte respektera skylten!

I veckan har vår Conny röjt upp runt skyltarna. Vi kommer att kontakta ansvariga för parkeringen. 

Enköping kan få en tillgänglighetsanpassad badramp på ett utomhusbad

Det är Funktionsrätt Enköping som har väckt idén. Tillsammans med Enköpings kommun har man sökt ett bidrag via Länsstyrelsens lokala naturvårdssatsning och nu har Länsstyrelsen har beviljat bidraget för att göra en utredning om var rampen skulle kunna anläggas. DHR i Enköping bidrar också med medel för undersökningen. Det är på Bredsandsbadet och vid kommunens anläggning Sommarro som undersökningar av bland annat bottenförhållanden kommer att göras för att se var bästa förutsättningar finns för en sådan ramp.

Rampen gör det möjligt att både gå ut i vattnet med hjälp av ledstänger, eller ta sig ut med vattentålig rollator eller rullstol för ett dopp. Den kan användas av alla, men främst av personer med sämre simkunnighet, äldre personer och personer med funktionsvariationer.

Covid-19 – coronavirus

Covid-19 är en infektionssjukdom som orsakas av ett virus. Sjukdomen

påminner om influensa, med feber och hosta.

De flesta blir lindrigt sjuka.

Covid-19 upptäcktes i Kina i slutet av 2019. Eftersom det är en nyligen upptäckt sjukdom ökar kunskapen om den successivt. 1177 Vårdguiden följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och uppdaterar den här texten kontinuerligt.

Stanna hemma om du är sjuk

Du kan själv undvika att föra smittsamma sjukdomar vidare genom att stanna hemma när du har symtom på luftvägsinfektion. På så sätt undviker du att smitta andra människor exempelvis på arbetsplatser, i kollektivtrafiken eller platser där du är nära andra. Även om du själv eller ett barn har lindriga symtom, ska du undvika att träffa andra som kan bli svårt sjuka. Det gäller till exempel personer som är över 80 år.

Symtom

Covid-19 ger ett eller flera av följande symtom:

  • torrhosta
  • feber
  • andningsbesvär.

Symtomen är ofta lindriga om du är under 80 år. Symtomen kan påminna om vanlig förkylning. De kommer oftast två till fem dagar efter att man har blivit smittad. Ibland kan det dröja upp till 14 dagar. En del får svårare besvär, som lunginflammation. Symtomen är vanliga vid många andra sjukdomar och besvär, till exempel influensafeberförkylning eller hosta.

https://www.folkhalsomyndigheten.se/

Även 1177 har en informationssida som uppdateras löpande. Den hittar du här.
https://www.regionuppsala.se/sv/Vard-halsa/Sjukvard/Mina-vardkontakter/
Det som har frågor kan också ringa Folkhälsomyndighetens nationella

informationsnummer 11313.

…………………………………………………………………………………………………………..